Koncept: Narvika Bovcon, Aleš Vaupotič
Programiranje in strojna oprema: Matevž Grbec, Marko Ilić, Samo Mahnič

IP luč

Pametna žarnica z IP naslovom. Sporoča lastni naslov in stanje; prek spleta lahko vplivamo na njeno stanje. Hibridni objekt, ki je lociran tako v koordinatnem sistemu prostora in časa kot tudi kot IP naslov na internet

Kaj je IP Luč?

Gre za žarnico, ki je privita v lično majhno škatlico. Škatlico priključimo v vtičnico (elektriko) ter vanjo vključimo mrežni kabel (internet). V roku nekaj sekund postane žarnica dosegljiva preko določene spletne strani (ki je tukaj ne bom navedel, da ne bi prihajalo do zlorab). Na tej spletni strani je realnočasno vidno stanje luči (prižgana/ugasnjena) ter gumb, s katerim lahko preko interneta prižigamo in ugašamo žarnico. Stvar pa gre tudi v obratno smer. Na škatlici, kjer je žarnica, je mehansko stikalo, s katerim prav tako lahko prižigamo in ugašamo luč. Sprememba stanja luči (prižgana/ugasnjena) pa se takoj odrazi na spletni strani. V primeru, da luč ni priključena v elektriko ali na internet, na spletni strani piše, da luč ni dosegljiva.

Kaj je tako zanimivega?

- Luč je popolnoma samostojna in ne potrebuje nikakršnega nastavljanja. Na internet jo lahko priključimo kjerkoli in bo takoj dosegljiva preko ene in iste spletne strani.
- Luč (oziroma škatlico z vezjem) se priključi direktno na internet – vmes ne potrebujemo PCja.
- Luč lahko upravljamo tako lokalno z mehanskim stikalom kot oddaljeno preko interneta (lahko tudi kombinirano: prižgemo s stikalom, ugasnemo preko interneta, in obratno) in njeno stanje je vedno vidno tako fizično na žarnici kot elektronsko na spletni strani.

Luč je bila razstavljena v Mestni galeriji v Ljubljani, vendar se je razstava žal že končala, meni pa ni uspelo posneti demonstracijskega filmčka (za kar se posipam s pepelom). Na otvoritvi razstave sem imel s seboj fotoaparat, ki zna snemat filmčke, vendar pred odhodom nisem preveril stanja baterij in zgodilo se je najhujše. Zato prilagam samo nekaj slik, slikanih z mobitelom.

Povezava do aplikacije
Podrobnosti o projektu

11_shemavezja.jpg
       
11_il1.jpg
       
11_il2.jpg
       
11_il3.jpg