Avtor: Dominik Mahnič (ALUO)
Programiranje: Miha Troha (FRI), Jakob Marovt (FRI)

Digital Airbrush

Cilj projekta je relizirati digitalen sprej (“Digital airbrush”), ki s preprostim računalniškim vmesnikom posnema risanje s sprejem v urbanem okolju. Deluje s pomočjo znane tehnike “tracing motion” (razširjena in široko uporabljana tehnika za izvedbo raznih možnosti interaktivnega risanja oz. izvedbo interaktivnih okolij).

Uporabnik (v našem primeru grafiter) z digitalnim sprejem, na katerem je nameščena IR LED dioda, pušča sled risanja na posebno platno, sled se zazna z, za platnom, ustrezno nameščeno IR kamero. IR kamera, povezana na računalnik, pošilja sliko na računalnik, tam pa jo naša programska rešitev sprocesira ter pošlje “sliko risanja” projektorju, ki, na prej omenjeno platno, v realnem času projicira sliko grafiterja.

Ker pa podobne rešitve že obstajajo, smo naš projekt obogatili z dodatnimi funkcionalnostmi. V digitalnem spreju so namreč nameščeni trije analogni potenciometri, ki jih upravlja uporabnik in s katerimi regulira tri, za risanje grafitov pomembne parametre – barvo spreja, gostoto ter velikost odtisa. Omenjeni potenciometri so povezani z Arduino BT čipom, ki analogen signal pretvori v digitalnega ter omenjene podatke sproti, preko bluetooth vmesnika, pošilja računalniku. Tako programska rešitev specifira trenuten položaj risanja ter omenjene tri parametre. Rešitev hkrati učinkovito simulira polzenje kapljic po platnu na mestih velike koncentracije barve

Idejna skica projekta:
1. Pločevinka
   1. Gumb za vključitev IR svetila
   2. IR svetilo
   3. Potenciometer za izbiro barve odtisa
   4. Potenciometer za izbiro velikosti odtisa
   5. Potenciometer za izbiro gostote odtisa
   6. BT Arduino čip
2. Kamera
3. Računalnik
4. Projektor

Več o projektu

5_da5.jpg
       
5_da4.jpg
       
5_da1.jpg