Avtor: Živa Kalaš Rožman (ALUO)
Programiranje: Silvester Murgelj (FRI)

I can see - You can see

Projekt I see/ U C, temelji na programu, ki omogoča uporabniku da posneto digitalno fotografijo pošlje in naloži na internetni portal (lahko tudi preko mobilnega telefona), kjer prepusti nadaljnji »umetniški poseg« v njegovo delo računalniškemu programu. Program fotografijo svetlostno in barvno spremeni ter ji na ta način doda »svoje avtorstvo«. Dejanski avtor fotografije pa si obdelano fotografijo lahko prenese na svoj računalnik v visoki resoluciji, ter se svobodno odloča kako bo z njo nadaljnje postopal. I see / U C predstavlja dvojnost videnja sodobnosti s stališča posameznika in hkrati s stališča programa.

1. Uvod

Fotografija nastopa kot splošno razširjen medij že od 1888 ko je podjetje Eastman predstavilo sloviti aparat KODAK, njihov nepozabni slogan »You press the button we do the rest« je na svoj način pripomogel k devalvaciji fotografije kot umetniškega medija v očeh splošne javnosti. Z uporabo Polaroid kamere in »trotelziheric« (Leica, 35mm film) se je to mnenje še okrepilo, kmalu so se pojavile tudi videokamere za domačo uporabo, digitalna fotografija in video pa sta uporabniku omogočila takojšen pregled in upravljanje z posnetim. Projekt I see/ U C temelji na dejstvu, da je uporaba digitalne fotografije splošno razširjena in prisotna v vsakodnevnem življenju posameznika. Navsezadnje tudi večina mobilnih telefonov omogoča bolj ali manj kvalitetno fotografiranje pa tudi snemanje video posnetkov. Zadnjih nekaj let postajajo vse bolj popularne tako imenovane »zabavne aplikacije«, ki uporabniku omogočajo »vohunjenje« za svojimi dragimi, »rentgenski vid«, merjenje prsnega obsega in računanje velikosti nederčka na podlagi »ugotovljenih meritev«… uporaba posebnih zvonjenj, animacij in srčkanih slikic je več ali manj že »iz mode«.

2. Ugotovitev

Dejstvo je, da sodobni življenjski slog, majhnost in lahkost digitalnih fotoaparatov ter opremljenost mobilnih telefonov omogoča »instantno novinarstvo« (kar s pridom že uporablja CNN, pri nas pa oddaja Svet na Kanalu A), Internetno slavo posameznika, razpas vojerizma in še in še… Zakaj torej sodobna oprema ne bi omogočala vsesplošne umetniške dejavnosti? Oz. povezanosti ustvarjalcev preko enotnega medija.

3. Zastavitev projekta

Projekt I see/ U C, temelji na programu, ki omogoča uporabniku da posneto digitalno fotografijo pošlje in naloži na internetni portal (lahko tudi preko mobilnega telefona), kjer prepusti nadaljnji »umetniški poseg« v njegovo delo računalniškemu programu. Program fotografijo svetlostno in barvno spremeni ter ji na ta način doda »svoje avtorstvo«. Dejanski avtor fotografije pa si obdelano fotografijo lahko prenese na svoj računalnik v visoki resoluciji, ter se svobodno odloča kako bo z njo nadaljnje postopal. Projekt I see / U C omogoča, prehod od individualnega ustvarjanja, ki ga nadzoruje posameznik, h kolektivnemu umetniškemu delu, ki ga v končni fazi sproducira računalniški program, vendar je nadaljnje postopanje z delom ponovno prepuščeno posamezniku. I see / U C predstavlja dvojnost videnja sodobnosti s stališča posameznika in hkrati s stališča programa. Na svoj način vrača kredibilnost fotografije kot umetniškega medija, pa čeprav jo posname slehernik, brez jasnega koncepta, kompozicije ali estetskih meril.

35_isus6.png
       
35_isus7.png
       
35_isus1.png
       
35_isus4.png
       
35_isus2.png
       
35_isus3.png
       
35_isus5.png