Avtor: Dorian Španzel (ALUO)
Programiranje: Miha Grohar (FRI), Viktor Brajak (FRI)

“Verwandlung”

Povzetek. Projekt “Verwandlung” omogoča interaktivno krmiljenje predvajanja videa na ločenih zaslonih s spreminjanjem pozicije telesa v prostoru. Projekt je nastal v okviru predmeta Metode komuniciranja na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani s sodelovanjem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.Realizacija prepoznavanja osebe v prostoru temelji na programskem paketu SmartWall. S prilagoditvijo orodja vvvv je omogočena realizacija predvajanja video vsebine na dveh ločenih zaslonih hkrati.

Ključne besede: smartwall, vvvv, metode komuniciranja

Opis projekta
Pri predmetu Metode komuniciranja smo v sodelovanju s kolegi iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje realizirali interaktivni projekt, na temo “Computer Vision in Art”. Izmed predstavljenih projektov, naju je najbolj pritegnila predstavitev projekta “Verwandlung”.

Celotna ideja temelji na simbolu/obliki križa in dojemanju, razlaganju le-tega. Simbol križa je od nekdaj predstavljal trpljenje, odrešitev, žrtvovanje, vero in krščansko cerkev nasploh. Ideja, ki stoji za tem projektom, je transformacija te forme v človeku prijazno in nevsiljivo obliko, ki jo lahko sprejme tako vernik kot nevernik. Projekt vsebuje dva videa. Prvi predstavlja katoliško vero v njeni primarni obliki, drugi video pa ima vlogo protiuteži, ki ni kritična, temveč populistična, mogoče celo modernistična. Prisoten je tudi zvok, ki še dodatno popestri situacijo.

Pri realizaciji projekta smo potrebovali opremo s katero lahko interaktivno predvajamo video na dveh ločenih projektorjih. Kot ustrezno okolje za manipulacijo video vsebin sva izbrala orodje vvvv, ki se je pri tej nalogi odrezalo veliko bolje kot orodje Processing, v katerem nama ni uspelo tekoče predvajati videa standardne ločljivosti. Za interakcijo uporabnika s križem, sva se odločala med stikali, ki bi bili vgrajeni v križ in bi se sprožili ob dotiku, in kamero, ki bi zaznavala gibanje in spremembe uporabnika v prostoru. Slednja rešitev se nama je zdela bolj elegantna, vendar so naju skrbeli pogoji (osvetlitev, velikost,.. ) v katerih bo umetniška inštalacija postavljena.

Po uspešnem testiranju predlaganih rešitev smo inštalacijo projekta realizirali v prostoru, kjer se je izmenjevalo predvajanje video vsebine na dveh projektorjih. V prostor smo postavili kamero, ki zaznava spremembe in premikanje. Prvi projektor je bil usmerjen v steno, na njem pa se je neprekinjeno predvajal testni video. Ob interakciji s križem oz. ko se je uporabnik nanj ulegel in je kamera zaznala spremembo, je prvi projektor prekinil s predvajanjem videa in sprožil predvajanje drugega projektorja, usmerjenega v strop. Ob preklopu je prišlo tudi do ustrezne zamenjave zvoka.

Poglejte si video predstavitev

29_image001.jpg
       
29_image008.jpg
       
29_image002.jpg
       
29_image003.jpg
       
29_image006.jpg
       
29_image004.jpg
       
29_image007.jpg
       
29_image005.jpg