Alojzij Blatnik, Samo Kralj (FRI)
Mentor: Bojan Klemenc (FRI), Franc Policardi (FE), Borut Batagelj (FRI), Franc Solina (FRI)

Pozicioniranje govorca in predvajanje ustrezno lociranega govorčevega glasu

Dandanes monofonični zvočni vir ni pravilno ozvočen,saj skoraj vsi ozvočevalni sistemi uporabljajo en mikrofon za prenos govornega signala na dvojno mono oz. stereofonsko postavitev zvočnikov. Ta rešitev ne upošteva realno sledenje poziciji govorca in poslušalec lahko le v t.i. sladki točki (”sweet spot”) doživi pravilno zvočno sceno in to samo, če je govorec istočasno v sredini zvočnega in vizualnega polja.
Naš namen je bil pravilno zaznati pozicijo govorca v prostoru in nato ustrezno manipulirati predvajanje zvoka na ustreznih zvočnikih ter na ta način ustvariti realno zvočno sceno, s pomočjo katere bodo poslušalci doživeli boljšo izkušnjo dogajanja na odru.
Implementirali smo metode s katerimi zaznamo pozicijo govorca in metode, s katerimi lahko predvajamo zvok na točno določen zvočnik in s tem omogočimo sledenje vizualne pozicije govorca z zvokom preko n zvočnikov. Za zaznavanje pozicije govorca smo preizkusili dve različni metodi. Prva zaznava pozicijo govorca na podlagi premikov v prostoru, druga pa na podlagi značilk govorca in sledenju le teh s pomočjo optičnega toka.

94_lktrack.png
       
94_diff.png
       
94_pavu1.png